Bilgi Köşesi

img
GLOBALTECH

Fabrikalarda Mobil Uygulama Kullanımı ve Entegrasyonu

.

Fabrikalarda mobil cihazlar, bilgi paylaşımını kolaylaştırarak iş süreçlerini optimize etme ve çalışanların görevlerini mobil olarak yerine getirme konusunda önemli bir rol oynar. Endüstriyel bağlamda, uzun bir süredir kablo tabanlı mobil cihazlar kullanılmaktaydı; ancak bu, bağlantı kablolarının kullanımının kullanıcının hareket kabiliyetini ciddi şekilde sınırlıyordu. Mobil cihazlar, çalışanların fabrika genelinde daha esnek bir şekilde faaliyet göstermelerini sağlar. Ayrıca, evrensel mobil etkileşim cihazları, kablolu cihazlara göre operasyonel giderler açısından potansiyel maliyet tasarrufu sağlayarak işletmeler için beklenmedik bir esneklik artışına yol açar.

Sanayide ilk kullanılan NFC sistemleri veya kablolu sistemleri incelersek aşağıda ki örnekler karşımıza çıkar; 2007 yılında, ticari olarak kullanılan farklı akıllı telefonlar, SmartFactoryKL'de kullanımları açısından ilk test serisinde test edildi (Goerlich, Meixner ve Stephan, 2008). Bu testlerin amacı, pompaları, tesisatı ve kontrol ünitelerini tek bir sistemde birleştiren ve harici olarak manipüle edilebilen çeşitli parametreler (örn. akış hızı, vana açıklığı) aracılığıyla otomatik konfigürasyona olanak tanıyan FlowUnit adı verilen bir mekatronik üniteyi çalıştırmak ve parametrelendirmekti. Bu amaçla geleneksel bir Nokia 6280 akıllı telefon kullanıldı. Giriş ve parametrelendirmeyi mümkün kılmak için bir Java yazılımı geliştirildi. .

 

HTC G1 gibi modern akıllı telefonlar, yüksek performanslı kameralarla donatılmıştır. Kamera ile QR kodu yakalanarak iletişim başlatılır. Bu QR kodu, ilgili cihazı tanımlamak için gerekli tüm bilgileri içeren pasif bir veri deposu görevi görür ve cep telefonu tarafından çözülebilir. QR kodları önceden oluşturulabilir ve düşük maliyetle büyük miktarlarda üretilebilir. İhtiyaç duyulması halinde saha cihazının ekranı gibi başka bir ekranda doğrudan QR kodu oluşturmak da mümkündür (Floerchinger, Schmitt, 2011). Şimdi ise tüm bu kablolu cihazların yerini daha modern yazılımlar ve AR-VR teknolojisi aldı.Her üretim modülünün durumunu ve paremetrelerini saklayan veritabanları ve bu bilgilerin de saklandığı merkez bir veritabanı da bu sistemlerde mutlaka kullanılmakta. AR-VR teknolojisi bazı fabrikalarda şu şekilde de kullanılmakta ki bunlar ikili görünüm dönüşümü,sahada çalışan işçilerin giyilebilir akıllı cihazlar ile desteklenmesi ve AR-VR teknolojisi ile canlı kılavuz desteği bilinen kullanım alanları olmakta ve geliştirilmeye devam edilmekte. Bilinen ve yapılan diğer araştırmalar ise yine AR-VR teknolojisi kullanılarak fiziksel nesne algılamayı desteklemek, üretim bilgilerini nesne algılama ile sonuçları analiz ederek görev yardımına yönelik öneride bulunmak için derin öğrenme de kullanımı da yapılan araştırmalardan.

 

Gelecekte endüstri 4.0 kapsamında ki fabrikalara 5G teknolojisi sensör verilerini işleyerek endüstriyel ortama adapte edileceği ve verimliliği artıracağı da düşünülen ve araştırılmaya devam edilen konulardan biri olmaktadır. İmalat sanayinde son trend, endüstri 4.0 olarak bilinen bilgi alışverişi ve otomasyondur (Sachan ve ark. 2021). 3G/4G'deki sınırlamalar, 5G teknolojisinin yardımıyla, büyük cihaz popülasyonu, yüksek enerji tüketimi, daha fazla gecikme ve kablosuz ağ etkinliği vb. gibi ortadan kaldırılmaktadır. Mobil ara yüzler gerçek zamanlı 5G senaryolarında kritik sorunları tespit etmek için kullanılıyor. Verilerin işlenebilmesi için mobil ara yüz ve bulut sunucu arasında iletişim kurulur(Sachan vd. 2021). Fabrikalarınızı veya işletmelerinizi bu teknolojiler çerçevesinde donatmak istediğinizde, sunduğumuz katkılardan bahsetmek isteriz:

 

Öncelikle, otomasyon hizmetlerimizle baştan sona kurulum yaparak, bu sistemleri kendi mobil cihazlarınızdan kontrol edebilmeniz için yazılım desteği sağlıyoruz. Örnek olarak, IP kamera sistemlerimizi sağladığımız data kartları ile kontrol edebilir, istediğiniz gibi mobil cihazınızdan kamera sistemlerini yönetebilir ve ek olarak açıp-kapatma gibi kontrol işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Alarm sistemlerimiz de mobil cihazlarınıza entegre olarak çalışır; şüpheli durumlarda size bildirimde bulunur ve evlerinizin, fabrikalarınızın ve şirketlerinizin uzaktan kontrolünü sağlamanıza olanak tanır. Sınır-çevre güvenliği otomasyonlarımızda da benzer şekilde, sistem anormal durumları tespit ettiğinde size bildirim gönderir ve mobil cihazlarınız üzerinden bu durumları kontrol edebilirsiniz. Personel kontrol sistemlerimizde kullandığımız PDKS yazılımları, maaş hesaplamalarınızı kolaylaştıran bir sistem sunmaktadır ve bu hizmetlerimizden biridir.

 

Mağaza ve ürün koruma sistemlerimiz ile mağazalarınızda müşterilere AR-VR desteği sağlayabilir ve alışveriş deneyimlerini artırabilirsiniz. Bu ve daha birçok mobil kontrol destekli yazılım ve otomasyon sistemleri için bizimle iletişime geçmeyi unutmayın.

image

Özel yazılım projeleriniz için

Bizimle iletişime geçin.